Keserű szájízzel ment el Szolnokról a kiváló sportoló

Megosztás

Eladták itthon a házukat és családostul felpakolva kezdtek új életet. Az olimpiai bronzérmes, világ-, és Európa-bajnok mindent hátrahagyott, hogy megvalósítsa saját és családja álmait. Egyelőre hidegzuhanyként fogadták őket a változások az „ígéret földjén”. Nagy Viktorról van szó, aki keserű szájízzel költözött el Szolnokról.

Legutóbb tavasszal látták nyilvános rendezvényen, amikor a Nemzet Aranyai filmbemutatóján megjelent. Hova tűnt a sportrajongók szeme elől azóta – tette fel a kérdést a mandiner.hu.

Nagy Viktor úgy válaszolt, hogy ők már akkor is nagyban a családi költözködésükön dolgoztak, csak nem verték nagy dobra a dolgot. A zöldkártya igénylése folyamatban volt, amiről olimpiai érmeseknek gyorsított eljárásban döntenek, vagyis megnyílt ez a lehetőség számukra, hogy családostul nekiinduljanak Amerikának. Augusztus negyedikén érkeztek, akkor úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben lesz, aztán persze semmi nem úgy alakult, ahogy ígérték.

Kapott egy árajánlatot, megbeszélték, hogy ősszel kezd, segíteni fogja az egyetemi vízilabdát, majd amikor családostul megérkeztek, egy hétre rá csak annyit mondtak, hogy „ja, bocs, nincs pénz!”

Erre és egy klub ajánlatára alapították a döntésüket, hogy végül az egész családdal felkerekednek és kimennek Amerikába. Ráadásul a klubról is kiderült, hogy igen gyenge, egyszerűen nem az a szint, ahogy ő a vízilabdáról gondolkodik. Ráadásul a Szilícium-völgyben, ahol a tech-óriások központjai vannak, kigúvad az ember szeme, olyan magasak az árak. Szerencséjükre egy játékos szülei segítettek, és az egyik házukat féláron „odaadták”, hogy egyelőre ebben lakhassanak.

Egyébként már most kezdik látni a fényt az alagút végén, jönnek azért a lehetőségek. Az egyetemi foglalkoztatás jelentené az „álomállást”, mert az ad hosszabb távú biztonságot, akkor be van jelentve és biztosítva van az ember, nyugdíjmegtakarítása lehet, szóval ez lenne a hosszabb távú cél.

Mivel az utolsó pillanatban nem vették fel a San Joséra, így már mindenhol betöltötték a szabad állásokat.

A Stanforddal és a Santa Clara-val is tárgyalt a környéken, és mind a ketten nyitottak lettek volna, de most már csak jövőre tudnak státuszt biztosítani. Végül a San José Express nevű klubnál már álláslehetősséget kapott: kapusedzőként és szakmai tanácsadóként kezdett dolgozni fiatalokkal. 

A kiváló magyar sportember Szolnokról is mondott pár keresetlen szót. 

Az újság rákérdezett, hogy most úgy hangzik minden, mint egy önként vállalt száműzetés, miközben az aktív pályafutása lezárása után tele volt tervekkel. Épülő vállalkozásokról szóltak a hírek otthon, az uszodai világon belül és azon kívül is. Mi lett ezekkel?
A kiváló sportember úgy felelt erre, hogy ez nem egy önként vállalt száműzetés, de tény, hogy sok csalódás érte otthon. Nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerette volna. Fel kellett mérnie, meddig kísérletezgethet és van-e értelme a változásokra várnia. Nem volt.

Az is döntő volt, hogy Samu fia sem érezte magát olyan jól a sulis és edzésközegben odahaza, szóval ezt is mérlegelni kellett. Nagyon szerettek Szolnokon lakni, de valahogy megkopott a dolog, elfáradtak a mindennapok akadozásaiban.

Mint kiderült, fájó szívvel ment el. Hozzátette, mióta Cseh Sándor átvette az utánpótlást idahaza, ugrásszerű lett a fejlődés. Nagyon szeretett volna vele dolgozni hosszabb távon. Sok fiatal és tehetséges edző került a képbe, fél évig ő is csatlakozhatott hozzájuk, de mérlegelnie kellett. A család mellett döntött.

Az újság arra is rákérdezett, hogy nem marasztalta itthonról senki?

Nagy Viktor úgy felelt, hogy Szolnokról senki, és nem is volt zökkenőmentes az elválás sajnos. Végezetül azt mondta, a mai világban nem lehet hosszan tervezni. Ők megragadták a lehetőséget, hogy elkezdjenek egy új életet, s a gyerekeink szempontjából szerinte egyelőre jól döntöttek.

Nagy Viktor  1984. július 24-én született Budapesten, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. Valójában nem is készült kapusnak, ám amikor gyerekként lement az uszodába, a kapus eltörte a lábát, és őt állították be a kapuba, végül aztán huszonegy év élvonalbeli karrier lett belőle. 143-szor volt tagja a magyar válogatottnak, kilencszeres magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa-, egyszeres Szuperkupa-győztes. Nyert Bajnokok Ligáját, LEN Európa-kupát és Szuper-kupát is a Szolnokkal.  A világ második legjobb vízilabdázójának választották a FINA szavazásán 2013-ban és 2016-ban ő lett az Európa-bajnokság, majd 2017-ben a világbajnokság legjobb kapusa. A Szolnokért Érdemérem arany fokozatát és a Magyar Arany Érdemkeresztet is 2021-ben vehette át. Nős, felesége Hornok Blanka. Fia, Sámuel 2010-ben, Olívia 2012-ben született.

Nagy Viktorról könyv készül, ennek a bemutatójára, tervei szerint idén még hazautazik.

Forrás: mandiner.hu

Nyitókép: Nagy Viktor Facebook

Kapcsolódó cikkek